single's heart

10 Cara Membuat Impresi Pertama yang Baik

10 Cara Membuat Impresi Pertama yang Baik

Tentu kita mahu orang lain anggap diri kita ini baik kan? Yalah, lebih-lebih lagi pada mereka yang ingin membuat seseorang itu berminat dengan mereka. Tidak kiralah dengan siapa pun kita bertegur sapa, kita mesti mahu setiap orang memberi tanggapan yang baik terhadap kita. Bagi mereka, kita ini tidak sombong, baik dan menghormati mereka. Sudah pasti kita suka apabila orang lain anggap kita ini sememangnya baik dan boleh bawak berkawan. Bukan hanya dalam percintaan sahaja kita mahu orang tersebut suka dan tertarik dengan kita. Begitu juga dengan persahabatan dan pergaulan kita dengan masyarakat yang lain.

 

unikportal.com

 

Orang bijak pernah berkata bahawa kita tidak akan mendapat peluang kedua untuk membuat impresi pertama yang baik. Itu sebenarnya benar. Dalam beberapa saat pertama bertemu seseorang untuk kali pertama, pakaian, cara bercakap, dan isyarat anda meninggalkan kesan yang boleh bertahan seumur hidup. Ini menjadikan anda penting untuk memberi perhatian kepada apa yang anda pakai dan bagaimana anda membawa diri anda. Berikut ialah 10 senarai cara untuk membuat impresi yang baik. Mari kita lihat.

 

Buat penyelidikan dahulu

Sekiranya anda akan bertemu seseorang buat kali pertama, adalah idea yang baik untuk bersiap sedia. Lakukan penyelidikan anda pada orang yang akan anda jumpai supaya anda dapat mempunyai idea yang baik tentang keperibadiannya. Anda boleh menggunakan Internet untuk mengetahui tentang suka dan tidak suka, sejarah kerjaya dan maklumat berguna yang lain. Anda juga boleh meminta beberapa rakan anda tentang sidia, sekiranya mereka sudah mengetahui.

 

yourtango.com

 

Berlatih pertemuan pertama

Anda tahu bagaimana pelakon membacakan peranan mereka? Bayangkan anda berada dalam kedudukan yang sama. Praktiskan pertemuan pertama anda akan membantu anda menjadi lebih santai dan bersedia semasa perbualan anda. Anda boleh melalui beberapa perbualan supaya anda boleh beralih dengan selesa dari satu subjek kepada yang lain. Belajar bagaimana untuk membuat impresi yang baik harus bermula sebelum anda sebenarnya bertemu orang tersebut.

 

themodernman.com

 

Penampilan memang penting

Salah satu cara yang paling mudah untuk memastikan impresi pertama yang baik adalah berpakaian sesuai dengan sesuatu majlis itu. Letakkan banyak pemikiran dalam pemakaian anda dan jangan lupa tentang aksesori. Pakai pakaian yang akan membuatkan anda kelihatan baik tanpa mengorbankan keselesaan anda. Jika anda kelihatan baik, anda akan berasa yakin dan santai.

 

lovepanky.com

 

Senyum

Senyuman adalah salah satu penggalak keyakinan terbesar. Sebahagian daripada bahasa badan sejagat, ia dianggap sebagai tanda keramahan dan keterbukaan. Apabila anda bertemu seseorang untuk kali pertama dan anda ingin membuat impresi yang baik, hanya tersenyum. Anda akan memenangi orang tersebut dengan cepat dan sidia akan melihat anda sebagai orang yang baik dan boleh dipercayai.

 

gazetaretina.com

 

Bercakap tentang pertemuan seterusnya

Jika anda ingin benar-benar membuat impresi pertama yang baik, fikirkanlah terlebih dahulu. Jangan menumpukan semua tenaga anda pada pertemuan semasa. Anda harus menghiburkan kemungkinan pertemuan masa akan datang juga. Berterusan membuat impresi seseorang itu sentiasa baik terhadap diri anda. Jangan berhenti setakat pertemuan pertama sahaja apatah lagi seseorang itu sudah suka pada diri anda dan anda sendiri ingin bergaul dengannya lagi.

 

ezdatingcoach.com

 

Kurangkan harapan anda

Adalah penting untuk memahami bahawa orang lain sama tidak selesa seperti anda semasa pertemuan pertama anda. Jika anda menetapkan jangkaan yang tinggi, dijamin bahawa anda tidak akan membuat impresi pertama yang hebat kepada seseorang itu. Sebaliknya, anda harus mengurangkan jangkaan anda dan membolehkan orang lain berasa santai. Ini akan membantu anda berinteraksi antara satu sama lain dengan mudah.

 

klankosova.tv

 

Jangan buat pertemuan pertama tentang diri anda

Terdapat dua orang yang terlibat dalam mana-mana pertemuan baru, jadi elakkan menumpukan semua perhatian kepada diri sendiri. Anda juga perlu memberi tumpuan kepada orang lain dan cuba mengenalinya dengan lebih baik. Dapatkan apa yang dia katakan dan elakkan daripada mengganggu dia pada pertengahan. Dengan cara ini, anda akan menggalakkan dia melakukan perkara yang sama kepada anda.

 

fashionbeans.com

 

Pastikan pengenalan anda pendek

Pengenalan ringkas boleh memberi orang lain gambaran ringkas mengenai siapa diri anda. Ia tidak boleh mengambil masa lebih daripada 10 saat. Pengenalan panjang tidak hanya membosankan, tetapi mereka juga boleh menghalang orang lain daripada membuka diri. Tujuan pengenalan adalah untuk mencipta asas bagi perbualan agar ia berterusan dengan cara yang positif.

 

elitedaily.com

 

Bertanya soalan

Semua orang suka bercakap tentang diri sendiri. Ia mudah dan agak menyenangkan. Walau bagaimanapun, bertanya soalan kepada orang lain juga penting. Ia bukan sahaja akan menggalakkan perbualan berterusan, tetapi ia juga boleh mewujudkan tanggapan yang anda peduli.

 

glamour.com

 

Puji orang tersebut

Pujian boleh membawa anda pergi jauh, terutamanya dalam menggalakkan perbualan yang bermakna. Dalam membuat pujian, bagaimanapun, pastikan bahawa apa yang anda katakan sebenarnya benar. Mengucapkan perkara yang baik tentang orang lain hanya demi menjaga perbualan ianya tidak sopan. Dia akan dapat melihat kebohongan anda dan itu tidak akan membantu anda dalam mewujudkan impresi yang baik.

 

independent.co.uk

 

Ini hanya beberapa cara untuk membuat impresi yang baik. Perlu diingat bahawa perbualan adalah jalan dua hala, jadi selalu mengambil kira bagaimana perasaan orang lain. Jangan terlalu berfokus pada diri sendiri dan pastikan perbualan itu bermakna, bukannya remeh.

Jadi, saya harap anda semua dapat memahami 10 cara membuat impresi pertama yang baik yang saya kongsikan pada artikel kali ini. Baiklah, sampai disini sahaja dan jumpa anda lagi pada artikel yang lebih menarik. Bye bye~