single's heart

Bolehkah Bercinta Dengan Musuh?

Bolehkah Bercinta Dengan Musuh?

Sememangnya kalau bercinta ini, pasti dengan orang yang kita sukai dan sayangkan? Kerana semuanya perlukan perasaan dari hati supaya suatu hubungan itu kekal mesra dan berpanjangan. Tetapi ada ke orang yang bercinta dengan seseorang yang tidak disukai?  atau lebih dikenal sebagai musuh.  Wauuu, hal ini tentu ada apabila dikahwin paksa sahaja kan?  Seperti dalam drama tv kita. huhuhuhu

Bercinta dengan orang yang magnet N N ini amatlah jarang berlaku.  Ia nya memberikan risiko yang besar jika tidak ditangani dengan baik.  Anda pula bagaimana?  Anda menghadapi cabaran dalam bercinta dengan musuh anda sendiri?  Baiklah jom kita tengok apa yang akan dapat daripada bercinta dengan musuh kita ini kan.  Semestinya ia adalah suatu cabaran ataupun si dia pernah menjadi musuh anda.

 

Gaduh Dan Baik

Sememangnya apabila anda bercinta dengan musuh anda yang dahulu tu, pasti akan ada juga persengketaan semula semula seperti anda dan si dia pernah berperang suatu ketika dahulu.  Lagi pula jika anda bercinta dengan dia dan hubungan anda berpanjangan tetapi anda dan dia kerap bergaduh itu bermakna jodoh anda dan si dia berpanjangan.  Kerana masing-masing perlu antara satu sama lain.

 

 

                                                                                                                                                                   wanista.com

 

Dalam bercinta juga tak sah kalau tiada gaduh-gaduh  manja ini kan. hehehehe 🙂

 

 

Mematangkan diri

Apabila anda dan pasangan yang dulunya musuh anda kembali berhubung, anda dan si dia tentu sahaja mengalami traumatik yang lain.  Hal ini kerana anda dan si dia pernah sahaja bergaduh sama ada pernah bercinta atau sekadar teman.  Malah anda takut hubungan anda dan si dia tidak berkekalan oanjang seperti yang anda impikan.

 

 

                                                                                                                                                         baituljannah.com

 

 

Jadinya, ambillah inisiatif yang baik dengan banyakkan bersabar dalam pergaduhan yang tertimbul.  Ajaklah si dia berbincang apabila ada perkara yang tidak sefahaman.  Perkara ini dapat mematangkan diri anda dan juga si dia.

 

Gaduh Menimbulkan Lagi Sayang

 

Biasalah kan, dalam bercinta pastilah ada timbul perkara yang tidak diingini dan dugaan yang berat jika tidak diatasi.  Jika anda dan si dia kerap bergaduh, janganlah terus ambil keputusan untuk terus putuskan hubungan.  Tapi sebaliknya anda minta maaf dan memaafkan antara satu sama lain.

 

 

                                                                                                                                                         elconfidencial.com

 

 

Lagi pula, dalam perhubungan, gaduh ini adalah tanda sayang. huhuhu.  Jadinya, ambillah iktibar diatas perkara yang telah berlaku dan elakkan mengulanginya lagi.

 

Dapat Mematangkan Hubungan

Anda dan si dia pasti sudah tahu apa yang perlu diubahkan supaya hubungan anda dan dia maju serta tidak mahu banyak bergaduh.  Ya lah kan, bercinta dengan musuh ni banyak cabaran dan impaknya.  Anda dan si dia haruslah belajar menerima kekurangan diri seadanya.  Selain itu, perbanyakkan berbincang jika maukan sesuatu dengan baik.

 

 

                                                                                                                                                    pesonapengantin.my

 

Pembetulan tentang apa yang salah ini dapat mematangkan hubungan anda dan si dia.  Malah perasaan sayang semakin dipupuk. Perkara ini juga dapat memperbaiki diri anda menjadi pasangan yang lebih terbuka hati dan dapat berfikir dengan sebaiknya.

 

Kesilapan Yang Lama Tidak Berulang 

 

Seperti tajuk lain diatas,  anda dan pasangan yang daripada bermusuh dahulu tahu apa yang tidak disukai dan suka dalam hubungan.  Senang sahaja untuk hubungan anda elak dari pergaduhan.  Ambillah altenatif lain dengan elakkan melakukan  perkara yang pasangan anda tidak suka untuk mengelakkan gunung berapi meletus.

 

 

                                                                                                                                                                 wanista.com

 

bak kata fakta yang lain ‘ gaduh itu tanda sayang, sayang itu tandanya matang’.

Jadinya fikirkanlah dengan baik.

 

 

Rapatkan Hubungan Yang Renggang

 

Selain daripada anda dapat kembali cinta yang benar dalam hidup anda.  Silaturahim antara manusia juga dapat dijaga dan selebih bonusnya anda mendapat pasangan ideal anda.   Pedulikan apa kata orang sekeliling yang melontarkan perkara negatif terhadap anda dan pasangan.  Apa yang lebih penting adalah musuh yang selama ini anda benci, telah un menjadi sebahagian daripada hidup anda.  Malah kematangan diri anda juga boleh naik dan semakin membaik.

 

 

                                                                                                                                                    pesonapengantin.my

 

Percayalah, bercinta dengan musuh ini adalah risiko kurang untuk bergaduh dan putus kerana masing-masing sudah tahu apa yang ok dan apa yang tidak ok. huhuhu

 

Tidak Menghakimi Pasangan

Ingat!  jika anda dan pasangan menhadapi perkara yang tidak diduga seperti bergaduh besar tanpa perbuktian yang cukup,  jangan sesekali menunding jari terhadap pasangan anda.  Pangan anda pasti akan rasa terhina dan rasa diperbodohkan jika dituduh perkara yang tidak dilakukannya.  Jika mahu menunding jari.  pastikan anda bawa bukti supaya anda benar.

 

 

                                                                                                                                                         bisikan.com

 

Setiap manusia mempunyai perasaan yang lain dari lain. huhuhu elakkan gaduh yang besar untuk keharmonian hubungan cinta anda.

 

 

Maaf

Kebiasaannya pasangan yang bergaduh berterusan ini mempunyai satu hal yang susah untuk diungkapkan.  Ia menimbulkan lagi hal negatif seperti berkecundang ke arah putusnya hubungan.  Ungkapkan MAAF dengan ikhlas selepas bergaduh yang agak lama.  Jangan biarkan senyap tanpa berkata-kata.  Jika si dia diam sahaja, tunggu lah masa sedikit untuk si dia lembutkan hati juga.  huhuhu ungkapan maaf ini dapat melembutkan hati masing0masing dan ambil iktibar agar diri sendiri dan yang lain berubah ke arah lebih baik.

 

 

 

                                                                                                                                                      pesonapengantin.my

 

Yaa, itulah dia cabaran dan cara mahu mengmbalikan hubungan anda mekar dengan seseorang yang pernah bergelar musuh ketat anda.  Semoga wacana ini dapat menambahkan idea anda dan memberi manfaat yang berguna kepada anda kelak nanti.

Sekian semua 🙂